2013. máj. 28.

Zazie a VOLT-on!


Manapság Hajós András saját művészetét csak egy-egy, Heti-Hetesben elengedett gitáros éneklős improvizálás során csillogtatja meg, pedig ennél jóval több van neki. Hogy mennyi, arra emlékezhetnek a 2000-es évek közepén virágkorát élő Emil.Rulez! zenekar rajongói. Ha te nem voltál ezek között, de kíváncsi vagy, semmi gond, az idei VOLT-on újra színpadra lép a hálózati jazzbitang zenekar.


Ha még nincs meg a jegyed a szokásos nyári fesztiválodra, mert a legizgalmasabb bulit keresed, akkor a legjobb, amit tehetsz, hogy beszerzel egy VOLT-bérletet.
Természetesen ott lesz a hazai élvonal Quimby-stől, PASO-stól, Péterfy Boristól, ez azonban még nem billentené egyértelműen a VOLT felé a mérleget. Az azonban már igen, hogy a szervezők kitettek magukért, és igazi világsztárokat is sikerült Sopronba csábítaniuk. Újra itt lesz például a Thirty Seconds to Mars, akik 2011-ben is gigantikus bulit csináltak nálunk, a leírhatatlanul egyedi stílusú Queens of the Stone Age, vagy az electro-swing mesterei, a Parov Stelar Band. Sőt, ha már a példáknál tartunk, eljön a hűség városába az újonc Example is, akinek sok kritikus szerint 2013-ban mind megismerjük majd a nevét.


Ahogyan sokan valószínűleg most fogják megismerni az Emil.Rulez! zenekar nevét is, akiknek soproni visszatérése frissítőként hathat az unalmasnak nem nevezhető, de legalábbis jól megszokott hazai fesztiválzenekarok repertoárjára. Hajós András és Hegyi György a kilencvenes évek közepén gondolták úgy, jó lenne közösen muzsikálni, de a nagyközönség, az ország nyilvánossága először a 2001-ben megjelent, Zazie az ágyban című dal és lemez kapcsán kezdte tudomásul venni a zenekart. Ezt követően, 2003-ban készült el az a maxilemez, melyen máig legismertebb daluk, a Hello.tourist! is hallható volt. 2005-ben jött az újabb nagylemez zanga!zanga címmel, melyben kimondatik, hogy a közönség nem veszi az együttes lemezeit. Az album címadó dalában a megoldás is megszületik, nem szabad okosságokat, értelmiségi-orientált szövegeket írni, s zeneileg is egyszerűsíteni, „butítani” kell a siker érdekében. Ez persze jórészt humor, de nagy adag társadalom-kritika is megbújik benne.
Nem jött be azonban a recept, az Emil.Rulez! dicsősége sajnos rövid életű volt. Ugyan kaptak még néhány felkérést, ebben az időszakban viszonylag gyakran koncerteztek is, sőt, a Boldog születésnapot!, illetve a Magyar Vándor című filmekben is felcsendülnek EZR dallamok, de az egyébként lebilincselően furmányos, és találékony szövegek és a zeneileg is ötletesen, és profin összerakott dalok nem fogtak meg elég embert, csak keveseknek szóltak, így a zanga!zanga után sokáig nem jött a folytatás. Egészen 2008-ig kellett várni a rajongóknak, ekkor is csak egy dal, az online terjesztésű Ebola Cola keltett reményt, hogy lesz majd még Emil.Rulez! És ténleg lesz. Mi több, van. A csapat régóta készül a visszatérésre, 2012-ben újra stúdióba vonultak, és a megszokott stílust, a régi hangzást ismét lemezre pakolták, Gyere át! címmel. Az sem maradt ezek után sokáig titok, hogy hol találkozhatunk velük legközelebb, a nyár egyetlen koncerthelyszíneként a VOLT-ot választották, mint Hajós András elmondta, azért, mert a soproni fesztivál korábban is tárt karokkal fogadta volna őket.
S egészen biztosan így tesz majd a közönség is, akár régi, akár új rajongókról, akár csak véletlenül odatévedőkről legyen is szó, július 4-én éjjel Sopron egy emberként énekli majd, hogy „Zanga!Zanga!”

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése